By Jo Borrill, Project Consultant Debbie Grey, Property Coordinator Wadoeda Brenner, Photographer Keith Quixley

You will find this delightful property in an exclusive state on Cape Town’s west coast, where both birdlife and sea life are abundant. Taking full advantage of what the surrounds have to offer, the home owner says: “We take more than one stroll every day, in these beautiful surrounds.”

However, there is no contest when it comes to the real prize. “The sea determines the mood of every day, and we live according to the ambience created by the environment.”

The cosy beach house has been carefully planned, with both functionality and aesthetics captured in almost every aspect of the decor and design – from the Lionel Smit sculpture in the atrium to the car lift, which allows the the double garage to accommodate three vehicles. “It is a very windy area, and the design addition of the atrium assists in keeping a lot of the wind from our home,” the home owner explains.

The living area embraces the kitchen, dining area and a study tucked away neatly in the corner. A large sandstone fireplace takes centre stage and is strategically positioned, breaking up a solid view into two separate cameos and offering a more animated view of the ocean. “We also us the fireplace for an intimate little braai when the wind is strong,” the owner adds.

A central painting of Tellaro, a small fishing village in Italy, brings brightness to the neutral palette. Warmth comes in the form of softs, adding colour throughout the interior. Endearing charm is brought to this fresh seaside property with a rocking horse passed down the family tree, refurbished family armchairs going back 35 years, and a unique engineered oak wall – not to mention the household pets, blending in impeccably with the surrounds.

Sliding doors lead out onto a wooden deck furnished with rustic outdoor chairs and a splash pool. “The kids love using the hammock,” the owner says.

The kitchen is where the family spend most of their time. Equipped with a range cooker and Caesarstone countertops, it is quaint and inviting. Metro tiles add a modern touch to the traditional design, with shutters discretely separating the scullery, optimising the space without taking away the ambience.

Upstairs, the four bedrooms are treated to plush carpets, ideal for winter. The main bedroom is serene and calm, mimicking the seaside aesthetic. The view of Table Mountain through the large expanse of windows appears almost as if the mountain has been especially positioned there. The bathroom is designed in such a way as to give the shower a sea view.

“The view at night is just amazing. We also love watching the kite-surfers from the bedroom during the day,” the owner exclaims.