From left to right: Alessio Lacovig, Michael Rassmann and Kuba Granicki

In 2010 the Architects Of Justice were commissioned by the MAL foundation, South Africa’s first non-profit creative agency, launched by the Net#work BBDO group, to design a world class library for the MC Weiler Primary School in Alexandra, Johannesburg. The intention was that this design could be used as a blueprint for future libraries in South African schools. The architects called this project SEED.

What does SEED stand for?

  • Metaphorically it stands for the germination of knowledge or put in other words it is the SEED for the tree of knowledge.
  • The acronym stands for Supplementary Extended Education Device.

How did the idea for SEED originate?

The design started by identifying the various spaces that make up a comprehensive library and designing each of them in a way that would be exciting and stimulating for children. These spaces, which were carefully arranged on the selected site at the school to suit the existing conditions and needs of the school, included a library space with place for books as well as audio books, study/classroom space, a multi-media centre, indoor and outdoor group amphitheatre spaces and outdoor spaces for learners to escape and read a book.

Sadly this design could not be realised as it was not possible to raise sufficient funding. However, promises had been made to the children at the MC Weiler Primary School that they would be receiving a new library, and the architects felt that this promise should be honoured even if the project had to be “put on diet” to make it happen. They went back to the drawing board and proposed a smaller building, with a smaller budget, built from two shipping containers which would have more chance of being built. Much to their delight the MAL foundation found funding for the smaller building and the SEED was planted.

It is important to note that the smaller building they proposed was not intended to replace the originally designed library, but rather that it would be a semi-permanent building that can be removed and placed at another school once sponsorship or funding is found to build the originally designed library. In addition, if placed at another school, the smaller building could be used as a “litmus paper” for sponsors/donors/funders to test as to whether or not a school would be capable of managing a larger facility prior to building one.

Unlike the originally designed library, which was designed as a fully functional library and media centre, the SEED is made up of the basics of a school library; a place to access information, do homework and read, and represents the key concepts identified in the originally designed library, in their most basic form. It is a working example of an exciting stimulating place, which not only houses knowledge, but also gives the user an inspiring experience when accessing it.

What makes the SEED project unique?

An exploration into other examples of prefabricated libraries in South Africa will reveal that they are dull unimaginative “prisons for books” in which the love for reading cannot possibly be fostered. To paraphrase the Mal Foundation; the SEED is a glowing tribute to contemporary container design where fertile young minds can get a colourful dynamic blast of creativity to fuel their imaginations. Instead of the usual dour grey boxed-in dross that gets handed down. It is the Architects Of Justice’ opinion that although the SEED is somewhat more expensive than other local prefabricated libraries, buildings like it can be a justified investment in our country as we need to move past trying to fix our problems of literacy with quick, cheap solutions which become prisons for information and rather create places and buildings that are depositories of knowledge that stimulate learning and growth.

What materials were used to build the SEED?

  • Two retired shipping containers with windows and doors cut into the container envelope.
  • Steel elements which were added to the containers. These steel elements are the reveals of the windows and doors, the balustrading on the first floor as well as steel to reinforce the building and to facilitate the fixing of the internal and external cladding.
  • Two additional prefabricated steel structures support and provide access to the first floor.
  • The interior is insulated and clad with MDF board and finished off with carpeting on floors, walls and ceilings.
  • The ceilings are trimmed with low energy LED strip lighting for evening use.
  • The ground floor container is clad with Eva Last outdoor recycled timber composite decking and painted Nu-Tec fibre-cement boarding.
  • The first floor container is painted and unclad to highlight that the building is in reality constructed primarily from recycled shipping containers.

Describe the look and feel of the SEED

The SEED library represents the architects’ key concepts of a library in its most basic form and is a working example of an exciting stimulating place, that not only houses knowledge, but also through the use of colour, shape, light, the outdoor and imaginative and inventive space, gives the user an inspiring experience when accessing it.

The design of the SEED.

The SEED is made up of two stacked shipping containers. The containers are not stacked directly on top of one another but rather at ninety degrees creating a cross when viewed from above. The ground floor container houses the book library and the first floor container houses spaces for group work and individual study. On the roof of the ground floor container there is an outdoor reading deck which is accessed from the first floor container. There is also a deck on the ground floor which doubles up as a stage for school assemblies.

The following decisions were made by the architects when choosing the position of the SEED on the selected site:

  • The building was placed so that should funding be made available for the originally designed permanent library to be built, the SEED would not have to be removed until the permanent library is finished.
  • The building was positioned adjacent to, and with access off the main school corridor, which is the major arterial of the school connecting all the school buildings together.
  • The site is where the school holds assembly and the architects felt that it would be beneficial to the school if the design of the library in some way enhanced this “event” or “ritual” of school life, by creating a stage linked to the library.
  • Lastly the building was orientated to have a visual reference back to Alex so as not to ignore the immediate surroundings and context of the school.

The SEED is immediately visible upon entering the school via the main entrance. The colourful building nestled between the classroom blocks and the admin building is in direct contrast to the traditional facebrick school buildings.Once on the major arterial or main school corridor thetechnicolor clad facadeof the ground floor container of the SEED comes into full view. Long thin windows, located between the book shelves on the interior,jut through the technicolor façade allowing for sneak peaksfrom the corridor through the building to the quad and Alexandra beyond.The upper container,painted in green and grey, hovers over the library entrance.The entire area around the building is finished off with a resilient natural look synthetic grass which makes a significant difference to the school as this was area was previously sand.

Upon entry into the SEED on the left is the book library with the long windows, seen from the corridor, between the shelveswhich ensure that the books are adequately lit without artificial lighting by day. There is also a generous bright yellow timber trimmed window seat in which to lounge and read a book. Both the window seat and the long windows protrude significantly from the container to increase the space within the building. This is because at 2.4m wide a container in its original state is relatively narrow. The book shelves are arranged in a conventional back to back isle arrangement as it increases the number of linear metres of shelving, which is very important as the building is relatively small.

On the right of the entrance lobby is a sliding door leading to the bright red external stairs. This is a playful element that was designed and built like a giant steel Lego or Mechano set. The upper level terminates in a balcony directing the view of the user toward Alex. There is a formal group space on the one end and the remaining space is individual re- arrangeable reading space. A sliding door allows access to the upper deck which is also an informal re-arrangeable space with a one hundred and eighty degree view of Alexandra.

Describe the environmental benefits of using a shipping container instead of bricks and mortar.

Re-using any item or product, like a shipping container, has a lesser impact on the environment and therefore has environmental benefits over building materials like bricks and mortar which are purpose created for a project.

The reasons for this are as follows:

  • Containers are fabricated for the purpose of moving cargo around the world.
  • Once they are no longer fit to serve as cargo carriers all containers are eventually headed for retirement.
  • With a little work they can be refurbished for use as a building material.
  • Re-using them implies that the energy and material originally used to fabricate them, for the purpose of carrying cargo, is carried into a second use as a building material.
  • In the case of bricks and mortar the primary use is as a building material and in our current world they are seldom re-used which means that once the first building they are used in is demolished the energy and material used to create them is lost.
  • In addition a container building may even be re-used a third, fourth, fifth time as a building material.

There is also a saving on transport which has a direct impact on carbon emissions:

  • Using a container as a building material requires the container to be taken, by a truck, to a fabricators yard for modification, following which it is delivered to site by truck.
  • This totals two truck trips.
  • Conversely a brick and mortar building would require numerous trucks to deliver a range of materials (bricks, cement, building sand etc.) to site which would very quickly add up to more truck trips than it would take to get a finished container building to site.

CONTACT:

www.architectsofjustice.com